TEDAVİLER

VARİS TEDAVİ YÖNTEMLERİ

VARİS TEDAVİLERİ

A) Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi, varise neden olan damarların bağlanması ( ligasyon ) yada söküp çıkarılma ( striping) şeklindedir. Genelde hastanın diz ve kasık bölgesine yaklaşık 3 cm kesi yapılır. Bir çelik yada plastik tel kaçağa neden olan damarın içine yerleştirilir. Daha sonra bu tel yardımıyla kaçağa neden olan damar çekip çıkarılır. Hastaya anestezi olarak spinal anestezi ( belden uyuşturma ) uygulanır. Hastanın hastanede genelde bir gün kalması gerekmektedir. Kesi olan bölgelerde dikişler vardır. Bacakta operasyon sonrası mutlaka morluklar olur. Varis damarının hemen yanında sinir bulunduğundan operasyon sonrasında elektrik çarpması ve uyuşma gibi şikayetler olabilir. Hastanın normal hayatına dönmesi 7-10 günü bulabilir. Ayrıca miniflebektomi dediğimiz estetik kesilerle büyük kalın damarlara uyguladığımız cerrahi girişimlerimiz de olmaktadır. Miniflebektomide yaklaşık 1cm’den daha küçük kesilerle ciltten kabarık olan damarlar ince tığ benzeri cerrahi aletlerle çıkarılır.

B) Damar İçi Yöntemlerle Varis ( Ameliyatsız ) Tedavisi
Bu yöntemde, kaçak yapan toplardamarın çekip çıkarılması yerine ince bir iğne ile damarın içerisine girilerek lazer enerjisiyle damarı büzerek kaçağın ortadan kaldırılması prensibine dayanmaktadır. Lokal anesteziyle ultrason eşliğinde yapılır. Çok ince iğne ile kaçak yapan varis damarının içine ultrason eşliğinde girilerek lazer katateri yerleştirilir. İşlem ortalama 30 dk sürer. Hasta tedaviden sonra hemen rahatlıkla yürümeye başlar. Hasta gündelik hayatına aynen devam eder. Tedavi sonrası ertesi gün işine girebilir. Lazer ile toplar damar tedavisi doppler ultrasonografi sonucunda damar çapı 5,5 mm nin üzerine çıkmış ve 2 saniye üzerinde reflüsü ( yetmezlik ) olan hastalara yapılabilir. 12 mm üzerindeki çaplarda tedavinin başarı oranı düşmektedir. O nedenle ameliyatsız bu tedaviden faydalanmak istiyorsak çok fazla beklemeden tedavi yaptırılması önerilir. Genelde lazerle tedavi olabilecek hastaların çoğunda özellikle diz altında ciltten kabarık varisleri de olmaktadır. Bu hastalara da miniflebektomi dediğimiz mini kesilerle yapılan varis tedavisini de prosedürümüze eklenir. Damar içinde yani ameliyatsız bu tedavi yönteminde lazer ( EVLA ) kullandığımız kadar radyofrekans (RF), yapıştırıcı (glue) ve buharda kullanılmaktadır.

C) Köpük Tedavisi ( Skleroterapi )
Skleroterapi ile varis tedavisi, damar içine ilaç enjekte edilerek damarı kapatma yöntemidir. Enjekte edilen ilaç ya direk sıvı olarak verilir ( sıvı skleroterapi ) veya hava ile karıştırılarak ( köpük skleroterapisi ) hastaya verilir İlaç damarın iç kısmını etkileyerek zaman içinde büzüşmesine ve kapanıp yok olmasına neden olur. İşlem poliklinik koşullarında yapılır. Son derece ince iğneler kullanıldığından ağrısı yok denecek kadar azdır. İşlem yapılan damarda bir iyileşme süreci başlar. Tedaviden sonra varisli damar hemen ortadan kalkmaz. Kişinin bünyesinin vereceği reaksiyona bağlı olarak zaman içinde ortadan kalkar. Tedavi sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak için baskı yapılması ( bandaj veya kompresyon çorabı ile ) gerekir. Köpük tedavisinde en önemli nokta, her hastaya tedaviye başlamadan önce altta yatan nedeni tespiti için renkli doppler ultrasonografi yapılmasıdır. Eğer altta yatan venöz yetmezliğe neden olan damar hastalığı varsa önce bu sorun çözülmelidir.

Köpük tedavisinde bilinmesi gereken en önemli özellikler şunlardır;
- Başlangıçta kaç seans yapılması gerektiğini söylemek zordur. Burda en önemli nokta varislerin yaygınlığıdır. Muayene sırasında ortalama kaç seans sürebileceği size söylenir.
- İşlem poliklinik ortamında yapılır. Varislerin yaygınlığına bağlı olarak ortalama 15-30 dk arasında sürer. Hastanın işlem sonrasında yürümesinde bir sakınca yoktur hatta yürüyüş önerilir.
- Günlük aktivitelerinizi genelde etkilemez. İşlem sonrasında istirahat almaya gerek yoktur.
- İşlem sonunda ya bandaj ya da varis çorabı kullanmak gerekir. Kullanma süresini doktorunuz size söyler.
- Hamilelik ve emzirme döneminde bu tedavileri uygulamıyoruz.

Köpük Tedavisinin ( skleroterapi ) yan etkileri nelerdir?
Köpük tedavisi, etkinliği ispatlanmış tıbbi bir girişimdir. İşlem sonrasında varisler hemen ortadan kalkmazlar. Kişinin metabolizmasına bağlı olarak bu varislerin ortadan kalkması zaman alır. O nedenle tedavi sürecinde sabırlı olmak önemlidir.
- İşlem gören damar kalıcı olarak ortadan kalkar. Ancak bacağın başka bölgelerinde zaman içinde varisler çıkabilir.
- İşlem yapılan bölgede iğne girişinden dolayı morarma ve ağrı olabilir. Bu şikayetler kısa sürede düzelir.
- Özellikle geniş çaplı damarlara uygulandıysa bu damarın içinde pıhtılar oluşabilir. Bu ilaca bağlı oluşan pıhtılardır ve zaman içinde bu pıhtılar eriyecek, varisli damar ortadan kaybolacaktır. Bu pıhtılardan dolayı damarın hattı boyunca ciltte sanki renk değişikliği olmuş gibi bir görünüm oluşabilir.Bu renk değişikliği de birkaç ay içinde geçer.
- İlaç çok nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonlarına ( alerji ) neden olabilir./p>